Eethuis De Fobie

Recensie 09 Gent

16 January 2013

Hieronder de recensie:

"Vroeger was Eethuis De Fobie een echte bruine eetkroeg waar je kon aanschuiven voor een snelle snack of een salade, en na het sluiten van de keuken ook gezellig een pint kon drinken aan de toog. Sinds een meer dan geslaagde make-over is het een trendy restaurantje geworden met een zwarte gietvloer, stijlvolle zwarte meubelen, knaloranje zitbanken en een ongedwongen sfeer. Oude ingelijste sepiafoto's van dit wat vergeten hoekje van Gent, in de schaduw van het Begijnhof aan de Lange Violettestraat, maken het plaatje compleet. 
We gaan er vroeg langs op een vrijdagavond, en hebben gelukkig gereserveerd, want zowat alle tafeltjes zijn vanavond bezet. Van de uitbaatster krijgen we meteen een hartelijk welkom: ze laat ons zelf een tafeltje uitkiezen en brengt al neuriënd de kaart. Die is heel klein en vermeldt alleen een vijftal pasta's, evenveel salades en enkele suggesties. Op een krijtbord vlak bij de keuken wordt ook nog als dagsuggestie de everzwijnstoverij aangeprezen. Aan voorgerechten of hapjes doen ze niet in De Fobie en dat is jammer, want we hebben wel zin in iets lekkers om de eerste honger te stillen. Wat er wel op het menu staat, oogt alvast veelbelovend, vinden we. En zo'n beperkte kaart garandeert altijd verse producten op je bord. 
Zoonlief kiest voor een van de suggesties: scampi's in een licht pikante getomateerde saus (€18), aan de overkant wordt het de salade met scampi's (€18). Ikzelf heb vanavond nood aan een portie gezond en kies de vegetarische lasagne met zuiderse groenten (€15). Daar hoort een glas rode huiswijn bij, en dat is hier een mooie milde merlot (€3,50). Terwijl we bijkletsen, klinkt op de achtergrond leuke sixties- en seventiesmuziek. Achter de toog zingt de eigenares stilletjes mee met Van Morrison en Smokey Robinson. Ook muziekgewijs hebben ze smaak in De Fobie. 
Na een kwartiertje komt onze bestelling, en die ziet er behoorlijk indrukwekkend uit. Zoonlief krijgt een vuurvaste schotel voor zich met liefst tien krokant gebakken scampi's, netjes met hun staartjes omhoog gepresenteerd in een romige tomatensaus, met ernaast een grote gemengde salade met scheuten, radijzen, kerstomaatjes en avocado en een kom vers gesneden frieten apart. Hier valt niets op aan te merken, behalve misschien dat de kok iets te kwistig omsprong met de mosterddressing op de sla. Dezelfde slamix verschijnt aan de overkant, met ook hier tien heerlijk malse scampi's gebakken in curry en partjes gebakken appel errond, met de schil er nog aan. Mijn veggie lasagne pruttelt nog en smaakt verrukkelijk: geen flets samenraapsel van pasta en groenten maar een mooi in laagjes gestapeld torentje van beetgare deegvellen met plakken gegrilde aubergine, courgette, rode paprika en geitenkaas ertussen en overgoten met een stevige vierkazensaus. Smakelijke, eerlijke kost zonder tralala, dat brengt De Fobie op je bord.
Omdat het krijtbord alleen ijscoupes en taart vermeldt als dessertsuggesties, houden wij het bij een koffie als afsluiter (€2,50). Onze zoon wil wel nog een dame blanche en krijgt die zoals gevraagd in kinderversie (€5): twee bolletjes romig vanilleijs met een toef verse slagroom en warme chocoladesaus in een kannetje. Met goed gevulde magen en tevreden over onze nieuwe ontdekking keren we huiswaarts.

woord Caroline De Ruyck
(16/01/2013)"


 

Afbeeldingen

zone09